Blog

Top 3 opvallende trends voor videomarketing

Your-Productions-inloggen - 08 juli 2019

Persoonlijk heb ik een hekel aan top-zoveel blogs. Je moet het hele artikel doorscrollen totdat je eindelijk de top aanbevelingen hebt gelezen. Ik doe het gewoon anders, mijn top 3 luidt als volgt: Korte en krachtige video’s, vierkant/verticaal en video first. Zo, en nu even doorscrollen, want de reden waarom ik deze top 3 kies is nog veel interessanter.

opvallende-trends-videomarketing

Ja, ik wil

Marketing wordt vaak vergeleken met verkoop of reclame, maar zoals ik marketing heb geleerd staat het voor: inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep. Ik vind het belangrijk om deze essentie nog te herhalen, want met deze blog geef ik je een inzage in de visie van Your Productions op allerlei zaken. Dit keer: videomarketing. Als een bedrijf ons benadert en ‘iets’ met videomarketing wil doen, dan is stap 1 het in kaart brengen van de wensen, behoeften en doelstellingen. We kijken wat je wil bereiken, waarom je met video wil werken en op welke manier jij waarde wil toevoegen aan jouw klanten en hun ervaring. Stapsgewijs formuleren we samen de gewenste videostrategie en bedenken we het creatieve concept. Het is net een start van een huwelijk. Zodra ik het concept van de videostrategie presenteer wil ik maar één ding van de klant horen en dat is: “ja, ik wil”. De woorden die erna volgen kan ik eenvoudig samenvatten in drie doelen (lees: top 3 trends): korte en krachtige video’s, vierkant/verticaal en video first. Drie veelvoorkomende doelen van diverse bedrijven die ervoor kiezen om videomarketing in te zetten: het promoten van hun merk, een nieuw of bestaand product/dienst door middel van video. Niet voor iedereen, maar voor de meest relevante doelgroep. De tijd dat we met hagel schoten is voorbij.

top-3-opvallende-trends-voor-videomarketing

Trend 1 | Korte, krachtige video’s

De huidige generatie heeft een natuurlijke bull-shit-detector. Zij doorzien elk trucje omdat zij een overkill aan informatie over zich heen krijgen en verplicht worden om te kiezen. Dagelijks! Elke uur van de dag. De inhoud van je video en de lengte zijn belangrijke factoren waarop mensen beslissen of zij gaan kijken of scrollen. Dat laatste wil je natuurlijk niet hebben bij jouw video. Bedrijven kunnen tegenwoordig veel meer mensen bereiken door alle sociale kanalen die iedereen voorhanden heeft, maar het is wel steeds moeilijker om die mensen bij het merk te betrekken. De lengte is één van de eerste punten waarop gelet wordt. Gaat het om een bedrijfsfilm, dan is 10 min echt te lang, 5 minuten ook en zelfs bij 3 minuten wordt gedacht: ‘kan dit niet korter?’. Ga uit van de persoon aan wie je je verhaal wilt vertellen, waar zit hij of zij op te wachten en hoe zorg ik ervoor dat de video volledig wordt bekeken? Met een knallende opener. Het intro moet als een magneet werken zodat de kijker aan de buis, desktop of mobiel gekluisterd zit. Dat betekent dat het verhaal direct duidelijk moet zijn in de eerste paar seconden. Hanteer less is more.

Hetzelfde probeer ik met deze blog aan te pakken. Geen uitgebreide visie over videomarketing, maar drie concrete tips waar je iets aan hebt en waar je iets mee kan. Vraag jezelf tijdens het beoordelen van de video maar eens af: ‘kan ik deze informatie ook op een andere manier kwijt?’. Als het antwoord ja is, gebruik dan de begeleidende tekst bij de video of op de website om je video kort en krachtig te laten. Een ander handigheidje is om je informatie te visualiseren, bijvoorbeeld tekst of grafische informatie verwerkt in de video. Dan haal je weer seconden van de lengte af. Zet je bijvoorbeeld de directeur voor de camera om het verhaal te laten doen van het bedrijf of breng je de werkende mensen in beeld als je de ontwikkeling van je product wil communiceren via video. Het antwoord hoef ik niet meer te geven, toch? Het draait allemaal om focus. Kies van tevoren het doel van je video en laat alle keuzes daar vanaf hangen. Geen sub-, hoofd-, of nevendoel er aan toevoegen, maar keep it stupid simple. Dat vindt de kijker ook fijner overigens, dat er rekening wordt gehouden met zijn spanningsboog.

Video is hot en blijft nog wel even op de jaarlijkse marketingtrendlijstjes staan als je het mij vraagt. Maar dan moet ie wel direct to-the-point zijn.

Trend 2 | Vierkant / Verticaal

Door social media-platformen als Snapchat en later Instagram heeft ephemeral content een enorme vlucht genomen. Ephemeral staat voor kortstondig of van korte duur. Content die snel verdwijnt nadat het bekeken is of na de vooraf ingestelde tijd, maximaal 24 uur. Dit is een enorm populaire vorm van content tegenwoordig en wat daarbij komt is dat alle content verticaal wordt verspreid.

Waar je vroeger nog je schermpjes moest draaien of waar je vroeger nog door videoproducenten werd geattendeerd om niet verticaal te filmen met je mobiel, wordt er tegenwoordig met Instagram stories en Snapchat vrijwel altijd verticaal gefilmd. Content wordt grotendeels via verticale schermen geconsumeerd en deze content moet eenvoudig, simpel, behapbaar en vooral snel zijn. Maak je een toffe video voor je website? Dan is deze niet altijd direct geschikt voor social media kanalen die verticale content verspreiden. Maak een separate video of zet je editor aan het werk en zorg dat je video vierkant wordt. De video’s die in 16:9-verhouding gedeeld worden tonen zwarte balken als je je scherm niet draait. Bij een 1:1-verhouding maakt het niet uit hoe je je video bekijkt, je benut het scherm veel meer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dam tot Damloop (@damtotdamloop) op

Als je weet hoe de consument denkt, als je weet hoe hij of zij het liefste haar content consumeert dan speel je toch in op die wensen en behoeften. Want dat is marketing. En met marketing bouw je een langdurige relatie met je klant op. Met marketing zet je jouw doelgroep aan tot de actie die je zo graag wenst. Vierkant en verticaal dus, precies zoals je nu je telefoon vasthoudt tijdens het lezen van deze blog.

Trend 3 | Video first

Als videoproducent hebben we vaak contact met de eigenaar van het bedrijf of de marketing-verantwoordelijke. Marketeers hebben het vakjargon goed onder de knie. Na mobile first heb je nu video first. Als je geen video hebt om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen, dan heb je jouw marketing niet op orde. Althans, dit is een platte samenvatting van de gesprekken die ik met marketeers heb gehad over videomarketing. Als eigenaar van Your Productions vind ik dit niet erg om te horen. Het bedrijf heb ik ooit opgericht om bedrijven te helpen hun verhaal te vertellen door middel van video. Ik ben blij dat ik daar continu de kans voor krijg. Als uitgangspunt vind ik dit overigens ook wel goed. Video zit diep geworteld in de briefings van marketingcampagnes. Dat betekent dat er goed over na is gedacht of dat wij er goed over hebben mogen meedenken. De lancering van een campagne met video vind ik persoonlijk erg gaaf, want zeg nou zelf, een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Uit het onderzoek van Cisco bleek dat in 2019 80% van alle internetverkeer bestaat uit video. Wat verwacht jij van videomarketing aankomend jaar? Ik verwacht nog meer het verhaal te kunnen vertellen. Dat wordt de titel van mijn volgende blog: het verhaal van een goede video.

Richard Derks

Oprichter & filmmaker

Van jongs af aan was er al een grote interesse en passie voor film. Door de jaren heen heeft hij dit verder kunnen ontwikkelen. Met een creatieve kijk op elke situatie zorgt hij voor krachtige beelden in de films die we maken.

Mail Bel LinkedIn

Meer weten over video trends?
Richard Derks helpt je graag!
Richard Derks
Videospecialist