Blog

Moeiteloos toptalent binnenhalen met een sprekende recruitment video

Your Productions - 28 maart 2023

Voordat je begint met lezen: leg eens enkele vacatures van verschillende bedrijven naast elkaar. Wat zie je? Grote kans dat ze enorm op elkaar lijken. Moet de kandidaat een teamplayer zijn en beschikken over een hands-on mentaliteit? Wordt er dagelijks een pingpongtafel- of voetbalcompetitie georganiseerd om tussen het harde werken door te ontspannen? Bieden ze een marktconform salaris op basis van leeftijd en ervaring? Gaaaaap! Nee, om als bedrijf op te vallen tussen al die vacatures, heb je toch echt iets verrassends nodig: een wervingsvideo.

Een belangrijk onderdeel van jouw employer brand

Het is geen geheim dat het aantrekken van nieuw talent voor organisaties een constante uitdaging is. Vooral nu vraag en aanbod uit balans zijn en de vacatures voor het oprapen liggen. Jouw imago en reputatie als werkgever – een sterke employer brand – is daarom een belangrijk aspect geworden. Een positieve employer brand kan helpen bij het aantrekken van topkandidaten en het behouden van huidige werknemers. Een recruitment video is een effectief onderdeel van een sterke employer brand.

Wat is een recruitment video precies?

Een recruitment video is een korte video die wordt gebruikt om de organisatie te presenteren aan potentiële werknemers. Hierin kun je een kijkje achter de schermen geven, laten zien waar je als organisatie voor staat en wat jullie doen, en de bedrijfscultuur en werkomgeving presenteren. Laat je dit door enthousiaste medewerkers vertellen, dan komt de boodschap authentieker en geloofwaardiger over. Zo voorkom je het ‘wij van WC Eend’ effect. Een recruitment video is een krachtig middel om te laten zien wat jij als organisatie te bieden hebt en waarom het een geweldige plek is om te werken. Dit zegt meer dan duizend geschreven woorden. Zit je klaar om die golf aan motivatiebrieven te ontvangen?

recruitment video
Dit levert het je op

Misschien denk je nu: ‘mooi verhaal, maar wat levert het me op?’ Die vraag snappen we. Daarom lichten we de voordelen van de inzet van een recruitment video graag toe:

1. Aantrekken van topkandidaten

Een overtuigende recruitment video kan helpen bij het aantrekken van topkandidaten die passen bij de bedrijfscultuur en waarden. Het kan ze inspireren en motiveren om te solliciteren.

2. Verbeteren van de employer brand

Door middel van een recruitment video verspreid je een positief beeld van de organisatie en laat je zien wat jij te bieden hebt als werkgever.

3. Verhogen van de betrokkenheid van werknemers

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een recruitment video heeft ook invloed op de betrokkenheid van huidige werknemers. Het kan hen trots maken op hun werkplek en hen motiveren om hun verhaal te delen met anderen. Zulke ambassadeurs zijn erg waardevol voor je organisatie.

4. Onderscheiden van de concurrentie

Met een recruitment video val je op tussen alle andere werkgevers. Dit kan het verschil maken in de keuze om bij jou te solliciteren in plaats van bij de concurrent.

5. Vergroten van de zichtbaarheid

Een recruitment video kan ook bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid van het bedrijf. Een video is eenvoudig te delen via social media en de bedrijfswebsite, waardoor meer potentiële kandidaten de video te zien krijgen.

Om van deze voordelen te kunnen profiteren, is het belangrijk dat de video van hoge kwaliteit is en het precies in beeld brengt waar de organisatie voor staat. Werk daarom samen met een professioneel videoproductiebedrijf. Met hun ervaring kunnen zij je precies vertellen wat wel en niet werkt.

Ervaar de kracht van een recruitment video met eigen ogen

Nu je hebt kunnen lezen wat een recruitment video voor jouw organisatie kan betekenen, wil je het natuurlijk graag met eigen ogen zien. Er zijn verschillende manieren waarop je de video kunt insteken. Hieronder vind je twee voorbeelden van een recruitment video.

Vanuit het perspectief van medewerkers


In de video van GVG komen diverse medewerkers aan het woord, allemaal met een andere functie. Zij vertellen vanuit hun eigen perspectief hoe ze het werken bij GVG ervaren en wat het zo leuk maakt om onderdeel te zijn van de organisatie. Op deze manier is de video is breed inzetbaar. Of je nu op zoek bent naar een marketing manager of een warehouse medewerker, deze recruitment video past bij iedere vacature.

Gericht op een specifieke functie of afdeling


In de recruitment video van Beens Groep, geeft Richard de Boer (projectcoördinator) je een kijkje in zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij vertelt je wat zijn werk zo leuk maakt én hoe Beens Groep en zijn collega’s hier aan bijdragen. De video geeft een potentiële kandidaat, die dezelfde of soortgelijke functie wil gaan uitvoeren, een goed beeld van wat hij of zij kan verwachten van het werken bij deze organisatie.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk de wervingsvideo’s op deze pagina eens.

Ook een recruitment video laten maken?

Your Productions denkt graag met je mee. Samen met jou gaan we kijken hoe we nieuwe medewerkers kunnen aantrekken met een impactvolle recruitment video. Wij hebben zin om voor je aan de slag te gaan. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Richard Derks

Oprichter & filmmaker

Van jongs af aan was er al een grote interesse en passie voor film. Door de jaren heen heeft hij dit verder kunnen ontwikkelen. Met een creatieve kijk op elke situatie zorgt hij voor krachtige beelden in de films die we maken.

Mail Bel LinkedIn

Meer weten over video trends?
Richard Derks helpt je graag!
Richard Derks
Videospecialist