Blog

Dit zijn de videotrends van 2023

Your Productions - 25 mei 2023

In het digitale tijdperk waar we ons in bevinden, is video uitgegroeid tot een krachtig communicatiemiddel. Het heeft de manier waarop we informatie consumeren, verhalen vertellen en de verbinding zoeken veranderd. De technologie ontwikkelt zich met een razendsnel tempo, ook als het gaat om video. Als bedrijf wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends, zodat je hierop kunt inspelen en blijft opvallen. Daarom duiken we in dit artikel in de videotrends van 2023.

Trend 1: Korte en snelle video’s

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar door de groei van platforms als TikTok, Instagram Reels en YouTube shorts is er steeds meer behoefte aan korte en snelle video’s. Deze video’s zijn verticaal gefilmd, speciaal ontworpen voor mobiel gebruik en zijn voorzien van trending muziek- en audiofragmenten.

De stijgende populariteit van korte en verticale video’s kan je zien als een uitdaging en als een kans. Je hebt namelijk maar een korte tijd om je boodschap over te brengen en de aandacht van de kijker vast te houden. Dit vereist een creatieve aanpak. Slaag je erin om een opvallende video te maken die goed aanslaat bij het publiek, dan kan het zomaar zo zijn dat jouw video viraal gaat en enorm veel mensen bereikt.

Als bedrijf kun je op deze trend inspelen door korte video’s te maken waarin je producten laten zien, een kijkje achter de schermen geeft, kennis deelt of meedoet aan de populaire challenges. Natuurlijk alleen als dit aansluit op de identiteit van je bedrijf.

Maar waarom dan verticale video’s en geen horizontale video’s? Deze kan ik toch gewoon uploaden op Instagram en TikTok? Dat kan zeker. Alleen worden de video’s op de betreffende platformen in de meeste gevallen door mobiele gebruikers bekeken. Voor een optimale kijkervaring is het daarom goed om de video aan te passen aan het scherm waarop gekeken wordt. En dat scherm is verticaal. Daarbij voorkom je met verticale video’s ook dat het platform het formaat zelf gaat aanpassen, waardoor waardevol beeldmateriaal verloren gaat.

Trend 2: Het versterken van je werkgeversmerk met recruitment video’s

Het tekort aan medewerkers is iets wat ons inmiddels al een flinke tijd bezighoudt. Het aantal openstaande vacatures in ons land blijft dan ook stijgen. Als werkgever wil je opvallen tussen al deze vacatures om in beeld te komen bij potentiële werknemers. Het liefst nog voordat ze daadwerkelijk op zoek zijn naar een (nieuwe) baan.

Door middel van video kun je op een sprekende manier laten zien waar je als bedrijf voor staat en waarom jij een goede werkgever bent. Maar kijk vooral ook verder dan alleen de eerste stap van het recruitmentproces. Maak bijvoorbeeld gebruik van video in de periode tussen het tekenen van het contract en de eerste werkdag. Of tijdens het gehele inwerkproces van een nieuwe medewerker. Zelfs voor je huidige medewerkers kan het gebruik van video een toegevoegde waarde zijn. Denk aan e-learning. Juist door op verschillende manieren video’s in te zetten in het recruitment en HR-traject, haal je het meest uit de kracht van video.

We zien dat veel bedrijven al gebruikmaken van video tijdens het recruitment en HR-traject. Onze verwachting is dat er in 2023 nog veel meer bedrijven video gaan toepassen. Wil je meer lezen over de kracht van video tijdens het wervingsproces? Je leest het in onze blog ‘moeiteloos toptalent binnenhalen met een sprekende recruimtentvideo’.

Trend 3: Verras je kijker met interactieve video

Bedrijven kiezen vaak voor een traditionele video waarbij de kijker op de play button klikt en toekijkt terwijl de video zich afspeelt. Maar je kunt een video ook spannender maken door de interactie met de kijker aan te gaan.

Nu hoor ik je denken: hoe werkt dat dan precies? Door middel van speciale software kun je videofragmenten en opnames op zo’n manier bewerken dat de kijker op vooraf bepaalde momenten in de video een keuze kan maken. Dit worden ook wel clickables genoemd. Hier kun je enorm mee variëren. Bijvoorbeeld door de kijker zelf de verhaallijn te laten bepalen, ze tijdens het kijken van de video antwoord te laten geven op bepaalde vragen of contact met je op te laten nemen via een geïntegreerd formulier. Op deze manier blijft de kijker betrokken en kun jij aan de hand van hun keuzes zien waar de behoeftes liggen.

Het maken van een interactieve video is vanzelfsprekend bewerkelijker dan een traditionele video. De investering is om die reden ook wat hoger. In ruil voor deze hogere investering krijg je er wel klantspecifieke en betrouwbare data voor terug. En dat is super waardevol voor het optimaliseren van je strategie.

Trend 4: Sneller groeien met live video shopping

En dan een trend waar wij als videoproductiebedrijf geen rol in kunnen spelen, maar die we je niet willen ontnemen: live video shopping. Veel startende webshops zijn er groot mee geworden. Deze trend komt oorspronkelijk uit Azië, maar is inmiddels ook doorgebroken in de rest van de wereld. Op kanalen als TikTok, Instagram en YouTube starten bedrijven een livestream waarin ze producten verkopen. Kijkers kunnen live vragen stellen en de verkoper kan hier direct op reageren en de producten laten zien. Ook vinden mensen het leuk om te zien hoe hun order wordt ingepakt. Een stijgende trend in 2023, waar je als (e-commerce) bedrijf zeker op wil inhaken.

Aan de slag met video

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt gekregen om aan de slag te gaan met video. Heb je hier ondersteuning bij nodig? Wij staan te popelen om samen met je aan de slag te gaan.

Richard Derks

Oprichter & filmmaker

Van jongs af aan was er al een grote interesse en passie voor film. Door de jaren heen heeft hij dit verder kunnen ontwikkelen. Met een creatieve kijk op elke situatie zorgt hij voor krachtige beelden in de films die we maken.

Mail Bel LinkedIn