Blog

De ideale videolengtes op social media (2023)

Your Productions - 26 juli 2023

Het gebruik van video’s op social media is een onmisbaar onderdeel van je online marketing strategie. Je kunt video’s op verschillende manieren inzetten. Denk aan de lancering van een nieuw product, als teaser voor een evenement of om tips & tricks te delen over een specifiek onderwerp. Wil je graag een video of advertentie plaatsen op social media, maar weet je niet wat de ideale video lengtes zijn? Geen paniek, wij helpen je graag op weg. In dit artikel bespreken we per socialmediaplatform wat de beste videolengte is. Ready, set, action!

videolengte facebook

Videolengte Facebook

Facebook overzicht

Plaats je een video vanuit een bericht, dan komt de video in het Facebook overzicht te staan. Je kunt hier een video plaatsen van maximaal 240 minuten. Aangezien Facebook als entertainment platform wordt gebruikt en er weinig mensen zijn die een video van 240 minuten bekijken, wordt er geadviseerd om een video te plaatsen met een lengte tussen de 60 en 120 seconden. Hierbij is de kans het grootst dat de video volledig wordt bekeken en er niets van je boodschap verloren gaat.

Facebook Verhaal

Bovenin Facebook zie je een reeks aan verhalen van mensen en bedrijfspagina’s die je volgt. Je kunt in je verhaal zowel video’s als foto’s plaatsen die 24 uur bekeken kunnen worden. De maximale lengte van een video in je verhaal is 120 seconden. Ook hierbij geldt dat langer niet altijd beter is. Houdt daarom een videolengte van ongeveer 15 seconden aan.

Facebook Reels

Facebook Reels zijn verticale video’s die speciaal geoptimaliseerd zijn voor mobiele gebruikers. Een Reels heeft vergeleken met een gewone video in het Facebook overzicht vaak een groter bereik. De maximale videolengte voor een Facebook Reels is 30 seconden.

Facebook in-stream

Wanneer een gebruiker een video bekijkt, kan deze onderbroken worden door een videoadvertentie. Deze vorm van adverteren heet Facebook in-stream. De ideale lengte van dit type video is 5 tot 15 seconden.

 

videolengte instagram

Videolengte Instagram

Instagram Reels

Wanneer je een video op Instagram plaatst, wordt dit automatisch een Reels. Voorheen werd er onderscheid gemaakt tussen een gewone video en een Reels. Dat is nu niet meer het geval. Een belangrijke verandering om rekening mee te houden, aangezien een Reels een verticale video is. De maximale duur van een Reels is 90 seconden. De ideale lengte is korter, namelijk 7 tot 15 seconden.

Instagram Stories

Een andere manier om video’s te verspreiden op Instagram is via je verhaal, ook wel Stories genoemd. Ook hier heeft Instagram sinds kort een verandering doorgevoerd. Waar de afspeeltijd per story voorheen 15 seconden was en langere video’s opgesplitst werden in kortere fragmenten, mogen video’s nu maximaal 60 seconden duren. Toch blijft het advies om geen video’s te plaatsen die langer duren dan 15 seconden. Gebruikers van Instagram hebben namelijk de neiging om vrij snel door te klikken naar een volgend verhaal. Het is zonde als je boodschap voor die tijd nog niet goed is overgekomen.

Instagram-advertenties

Uiteraard is het net als op elk ander platform mogelijk om te adverteren via Instagram. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde advies wat betreft de videolengte: maximaal 15 seconden. Een advertentie op Instagram wordt tussen Stories en Reels door getoond. Duurt je advertentie te lang, dan zullen de gebruikers te snel verder swipen en dat is zonde van de advertentiekosten die je maakt.

videolengte tiktok

Videolengte TikTok

Het nieuwste, maar zeker ook één van de populairste socialmediaplatforms van deze tijd: TikTok. TikTok is bekend geworden door de korte video’s van maximaal 30 seconden. Inmiddels is het ook mogelijk om langere video’s tot maximaal 10 minuten te plaatsen. Net als bij de andere socialmediakanalen blijft het de vraag of het verstandig is om voor de maximale lengte te gaan. Zeker in het geval van TikTok dat bekend staat om de korte video’s, is het plaatsen van lange video’s niet het effectiefst. Wat dan wel de ideale videolengte is? Video’s op TikTok met de meeste views hebben een lengte tussen de 21 en 34 seconden. Voor een videoadvertentie wordt geadviseerd om een duur van 9 tot 15 seconden aan te houden.

videolengte linkedin

Videolengte Linkedin

Native video Linkedin

Een native video plaats je direct vanuit je bedrijfspagina in het LinkedIn overzicht. Dit doe je door aan je bericht van maximaal 700 woorden een video toe te voegen. Een native video op LinkedIn mag tussen de 3 seconden en 10 minuten duren. Wat de ideale lengte is van een LinkedIn video, dat is een kwestie van testen. Zelf adviseert LinkedIn om video’s van 5 tot 15 seconden en video’s van 30 seconden tot 1 minuut of meer te plaatsen, en dan te kijken welke video het beste aanslaat bij jouw doelgroep.

Advertentie video Linkedin

Naast het plaatsen van native video’s, is LinkedIn ook een ideaal platform om op te adverteren. De minimale lengte van een advertentie video op LinkedIn is net als bij de ‘normale’ video 3 seconden. De maximale duur van de advertentie is maar liefst 30 minuten. Let wel op: LinkedIn comprimeert grote video’s tot 200 MB. Dit komt de kwaliteit van een lange video niet ten goede. Daarnaast is het ook lastig om de aandacht van je doelgroep 30 minuten lang vast te houden. Houd in dit geval tussen de 15 en 60 seconden aan.

videolengte youtube

Videolengte YouTube

Organische video YouTube

Ook bij YouTube wordt er onderscheid gemaakt in twee type video: organische video (geüpload door gebruikers) en advertenties. Wil je een video uploaden op je bedrijfskanaal, dan mag deze maximaal 12 uur duren en het bestand niet groter zijn dan 128 GB. Dit maakt het voor jou als bedrijf mogelijk om veel verschillende soorten video’s op YouTube te plaatsen.

Neem bijvoorbeeld een bedrijfsfilm, aftermovie of instructievideo. Bij instructievideo’s ligt de afspeeltijd, afhankelijk van wat je uitlegt, gemiddeld rond de 5 minuten. Bij een bedrijfsfilm, promotiefilm of aftermovie zit de videolengte vaak tussen de 60 en 120 seconden. Hierdoor kun je deze video’s niet alleen op YouTube uploaden, maar zijn ze ook goed te gebruiken op andere kanalen zoals Facebook en LinkedIn.

Het voordeel van het plaatsen van organische YouTube video’s, is dat de spanningsboog van de kijker langer is dan bij alle andere socialmediakanalen. De kijker is namelijk op zoek naar bepaalde informatie en daardoor bereid langer aandachtig te kijken.

Advertentie video YouTube

Waarschijnlijk kijk je zelf ook weleens naar video’s op YouTube. Dan zijn de advertenties die voor, tijdens of na video’s worden afgespeeld je niet onbekend. Deze advertenties zijn voor bedrijven de ideale kans om in korte tijd een krachtige boodschap over te brengen. Er zijn drie type advertenties:

  • Bumper advertentie

Een bumper advertentie is een korte video die voor een YouTube video wordt afgespeeld. Deze advertentie is kort: slechts 6 seconden. Een groot voordeel van dit type advertentie is dat de kijker ‘m niet over kan slaan. Het nadeel is dat 6 seconden te weinig is om een heel verhaal te vertellen. Gebruik dit type advertentie daarom als teaser om zo de interesse naar jouw merk of bedrijf op te wekken. 

  • Non-skippable advertentie

De naam non-skippable zegt het eigenlijk al, dit type advertentie kan niet overgeslagen worden. Nu hoor ik je denken: ‘dat kan bij een bumper advertentie toch ook niet, wat is dan het verschil?’ Dat klopt! Alleen mag een non-skippable advertentie langer duren, namelijk tussen de 15 en 20 seconden. Deze advertenties worden voor, tijdens of na de YouTube video afgespeeld. Doordat de kijker de advertentie niet kan ‘skippen’, wordt hij of zij gedwongen om de advertentie helemaal af te kijken. Dit geeft jou de mogelijkheid om een duidelijke boodschap over te brengen. 

  • True View In-stream advertentie

En dan hebben we tot slot nog de True View In-stream advertentie. Een hele mond vol, maar het betekent eigenlijk dat je een advertentie plaatst van minimaal 12 seconden en maximaal 3 minuten. Een prima mogelijkheid om een uitgebreide boodschap te communiceren. Maar let op: de kijker kan deze advertentie al na 5 seconden wegklikken. Zorg daarom dat je de aandacht van de kijker in de eerste paar seconden pakt en vasthoudt.

Hulp nodig met social video?

Wil je aan de slag met video’s op social media, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg. Samen kijken we naar welk type video’s je kunt laten maken, om zo jouw bedrijfsverhaal op een zo volledig mogelijke manier naar buiten te brengen. Neem contact met ons op, dan zien we je snel.

Richard Derks

Oprichter & filmmaker

Van jongs af aan was er al een grote interesse en passie voor film. Door de jaren heen heeft hij dit verder kunnen ontwikkelen. Met een creatieve kijk op elke situatie zorgt hij voor krachtige beelden in de films die we maken.

Mail Bel LinkedIn