Blog

De beste tijd om te posten op social media in 2023

Your Productions - 09 mei 2023

Yes, jouw professionele bedrijfsfilm, promotiefilm of aftermovie is klaar om aan de wereld gepresenteerd te worden. Je hebt tijd, geld en energie geïnvesteerd in dit project en bent enorm trots op het eindresultaat. Iedereen mag je video zien. Nee, iedereen moet ‘m zien! Daarom zet je je video op social media, want daar is je bereik het grootst. Met een lichte kriebel in je buik druk je op de ‘post’-knop. Er komen wel likes en reacties binnen, maar minder dan je had gehoopt. Hoe kan dit nou?

Grote kans dat je jouw video hebt gepost op een moment waarop jouw doelgroep niet actief is op social media. Zonde, want de dag en het tijdstip waarop je iets post is ontzettend belangrijk voor het bereik van je video en de betrokkenheid van je doelgroep. In dit artikel vertellen we je graag wat doorgaans de beste tijden zijn om te posten op social media en hoe je op basis van je eigen account statistieken kunt zien op welke tijden jouw doelgroep actief is. 

Waarom posten op het juiste tijdstip?

De reden dat je op de juiste dag en het juiste tijdstip wilt posten, is het welbekende algoritme. Wanneer je jouw video plaatst en er wordt in het eerste uur flink geliket,
gereageerd en gedeeld, dan ziet het social media platform je bericht als waardevol. En waardevolle content wordt aan meer mensen getoond. Laat dit nou precies zijn
wat jij wilt. Welk moment dit precies is, dat hangt af van het moment waarop jouw doelgroep actief is en het kanaal waar je op post. Om je op weg te helpen, hebben
we per kanaal de piekmomenten waarop in het algemeen de beste resultaten worden behaald, voor je verzameld.

Beste tijd om te posten op Facebook

Facebook is de ideale plek om de interactie aan te gaan met je doelgroep. Plaats niet alleen je video, maar vraag bijvoorbeeld ook naar meningen. Hierdoor trigger je mensen om te reageren en dat wordt beloond door het algoritme. De beste dagen om te posten op Facebook zijn maandag, dinsdag en zaterdag. Maandag en dinsdag zijn de dagen waarop door de dag heen de meeste interactie plaatsvindt. Op zaterdag is dat voornamelijk in de ochtend. De piektijden voor interactie op Facebook zijn dinsdag en zaterdag om 08:00u en maandag tussen 08:00u en 17:00u.

beste tijd om te posten facebook

De beste tijd om te posten op Instagram

Samen met Facebook is Instagram het meest gebruikte social media platform. En de populariteit blijft groeien. Op Instagram kun je het beste posten van maandag tot en met vrijdag. De beste dagen om te posten zijn dinsdag en woensdag. Op maandag kun je het beste rond 11:00u content plaatsen. Op dinsdag en woensdag is dit tussen 10:00u en 13:00u, en op donderdag en vrijdag tussen 10:00u en 11:00u. De slechtste dag om te posten op Instagram is zondag.

beste tijd om te posten instagram

De beste tijd om te posten op Linkedin

LinkedIn heeft een zakelijk karakter en wordt voornamelijk gebruikt om business-gerelateerde content te delen. Het verbaast ons daarom niets dat de meeste interactie plaatsvindt op werkdagen binnen kantooruren. De piekmomenten om op LinkedIn te posten zijn dinsdag en donderdag om 15:00u en vrijdag tussen 09:00u en 11:00u. In het weekend en in de avonduren zijn er minder mensen actief.

beste tijd om te posten linkedin

De beste tijd om te posten op YouTube

Ik hoor je denken: valt YouTube onder het begrip social media? De opzet van dit kanaal verschilt wellicht wat van de rest, toch is YouTube een perfect videokanaal om als bedrijf op aanwezig te zijn. Video biedt ontzettend veel kansen binnen je contentmarketingstrategie. En doordat er op je video’s gereageerd kan worden, ga je ook hier de interactie aan met je doelgroep. De beste tijd om op YouTube te posten is op dinsdag tussen 15:00u en 17:00u en op vrijdag om 10:00u.

beste tijd om te posten youtube

De beste tijd om te posten op Twitter

Misschien niet het eerste kanaal waar je aan denkt wanneer je een video wilt delen, maar Twitter is onmisbaar in dit rijtje. De beste tijd om te posten op Twitter is van maandag tot en met woensdag, vrijdag en zaterdag om 09:00u. De dagen met de hoogste piekmomenten zijn dinsdag en woensdag. Een tweet plaatsen op de zondag kun je overslaan. Op deze dag zijn de minste actieve gebruikers.

beste tijd om te posten twitter

De beste tijd om te posten op jouw social media-accounts

We hebben je een idee gegeven van de piekmomenten op de diverse social media kanalen. Dit is een goede basis, maar kijk zeker ook naar de statistieken in je eigen social media-accounts. Dat over het algemeen de interactie op Instagram piekt op dinsdagochtend, wil niet zeggen dat jouw doelgroep op dat moment actief is. Experimenteer en analyseer daarom altijd wat voor jou de beste tijd is om op social media te posten. Zo krijgen meer mensen jouw video en andere content te zien.

Wist je dat het posten op een verkeerd tijdstip één van de meest gemaakte fouten is op social media door bedrijven? Dat gaat jou na het lezen van deze blog natuurlijk niet meer gebeuren. Maar er zijn nog meer fouten die je liever wilt vermijden. In onze blog 7 tips om veelvoorkomende social media fouten te vermijden, vertellen we je er alles over.

Richard Derks

Oprichter & filmmaker

Van jongs af aan was er al een grote interesse en passie voor film. Door de jaren heen heeft hij dit verder kunnen ontwikkelen. Met een creatieve kijk op elke situatie zorgt hij voor krachtige beelden in de films die we maken.

Mail Bel LinkedIn